Ga je verbouwen? Voordat je de sloophamer tevoorschijn haalt, is het ’t beste om even rustig te gaan zitten en goed na te denken over de verbouwing. Wat ga je verbouwen en hoe moet het resultaat worden? Aan welke bijkomende zaken had je nog niet gedacht? Hoe zorg je ervoor dat je een perfect resultaat bereikt?

Maak een plan

Verbouwen is soms net een duurproef. We kunnen je nu al vertellen dat je tijdens de verbouwing met tegenvallers te maken gaat krijgen. Met veel pech blijkt er asbest in het plafond te zitten, kom je een lekkage tegen of blijkt er een probleem met de fundering te zijn. Dit soort tegenvallers moet je kunnen opvangen. Niet alleen financieel, maar ook als het gaat om tijd en planning. Schrijf helder op wat het doel van de verbouwing is, wat je wilt aanpakken en hoe je omgaat met tegenvallers

Denk ook aan praktische zaken: als je een keuken verbouwd, zal je tijdelijk geen toegang hebben tot gas. Dan is een campingset met campinggas erg handig. Goed om alvast in te plannen. Denk na over dit soort zaken.

Houd rekening met rommel, heel veel rommel

Bij verbouwen komt rommel kijken. Je moet bepaalde delen van het huis of het pand eerst slopen, voordat je aan de slag kunt. Bij een verbouwing zul je veel puin overhouden. Dat puin afvoeren kan een vervelende klus zijn. Zeker als je tien keer per dag heen en weer moet rijden naar de stort. Daarom kun je het best een afvalcontainer huren. Sommige diensten bieden hierbij zelfs aan dat het afvalbedrijf de containers leegt. Zo heb je er zelf dus geen werk van.

Tijdens het plannen is het al belangrijk om te kijken waar de container kan komen te staan. Denk alvast na over welke (schadelijke) stoffen er vrij komen en hoe je hier vanaf komt. Zo voorkom je een hoop frustratie.

Je kunt niet alles zelf

Bedenk dat je niet alles zelf kunt. Misschien ben je een handige doe-het-zelver, maar zelfs kluskoningen kunnen niet alles zelf doen. Je zult dus hulp moeten inroepen van ervaren klussers, of van vrienden en familie die je willen helpen. Vraag jezelf af of het niet beter is om meer geld uit te geven aan ervaren vaklui dan te willen besparen op arbeid. Vakmensen kunnen nu eenmaal veel beter, sneller en efficiënter te werk gaan dan hobbyklussers.

Met sommige zaken moet je nu eenmaal verstand hebben. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuw raam of nieuwe kozijnen. Dat soort klussen moeten in één keer goed. Nederlanders besparen nu eenmaal graag, maar soms is geld uitgeven een beter idee.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *