Bouwplaatsen kunnen gevaarlijke werkplekken zijn. Er is veel bewegend materieel, gevaarlijk gereedschap en zware lasten die elk moment op je kunnen vallen. Als je op een bouwplaats werkt, is het essentieel om veiligheidsmaatregelen te nemen om jezelf tijdens het werk veilig en gezond te houden. Werken op een bouwplaats kan riskant zijn omdat er zoveel potentiële gevaren aan verbonden zijn. Je zou het misschien niet als overdreven gevaarlijk beschouwen, maar er zijn genoeg dingen die mis kunnen gaan als je niet altijd voorzichtig bent en op je omgeving let. Lees verder voor 3 tips voor een veiligere bouwplaats.

Werk met het buddy systeem

Een van de beste manieren om jezelf veilig te houden op de bouwplaats is door altijd een buddy bij je te hebben. Het buddy systeem houdt in dat jij en een andere werknemer altijd samen zijn tijdens het werk. Dit is een geweldige manier om elkaar veilig te houden op het werk. Als een van jullie in de problemen komt, kan de ander te hulp schieten en omgekeerd. Het buddysysteem is een geweldige manier om veilig te werken op de bouwplaats. 

Controleer de machines

Machines zijn erg belangrijk op de bouwplaats. Ze helpen je om zware dingen te verplaatsen en werk te doen dat anders onmogelijk zou zijn. Maar machines kunnen ook gevaarlijk zijn. Terwijl ze bewegen kunnen ze schadelijke deeltjes uitstoten die je kunnen schaden, ook kunnen er fouten ontstaan waardoor je de controle kan verliezen. Als je met een machine werkt, zorg er dan voor dat deze zo nu en dan wordt gecontroleerd. Dit betekend niet dat je geen gebruikte heftruck meer kan gebruiken, maar zorg wel dat je deze zo nu en dan laat controleren.

Gebruik altijd de juiste veiligheidsuitrusting

Enkele van de belangrijkste veiligheidsuitrustingen op de bouwplaats zijn gehoorbescherming, veiligheidsbrillen, helmen, handschoenen, laarzen en andere beschermende kleding. Gehoorbescherming komt van pas als je werkt met luide machines of in de buurt van zware machines die je oren kunnen beschadigen. Een veiligheidsbril is essentieel als je werkt in de buurt van zagen of als je werkt met gevaarlijke stoffen zoals chemicaliën. Ze beschermen de ogen tegen schade van stof, chemicaliën of zelfs machines. Harde helmen zijn essentieel op een bouwplaats, je hebt hier namelijk constant de kans dat er iets van hoogte kan vallen. Je hoofd hiervoor beschermen is van wereldbelang. Om veilig te zijn op de bouwplaats moet je dus ten alle tijden de juiste uitrusting dragen om goed beschermd te zijn tegen alle gevaren op de bouwplaats. 

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *