Chemische ankers zijn een soort uitzonderlijk stevige tweecomponentenlijm. En wanneer we uitzonderlijk stevig zeggen bedoelen we ook echt uitzonderlijk stevig. Chemische ankers zijn namelijk zo stevig dat we ze geen lijm meer kunnen noemen. Wel gebruiken we chemische ankers op een iets andere wijze dan normale lijm.

Waarvoor gebruik je een chemisch anker?

Een chemisch anker kan gebruikt worden om van alles en nog wat vast te maken aan beton en steen. Chemische ankers zijn minder geschikt voor gebruik met hout, dit komt doordat het chemisch anker tijdens het droogproces scheuren in het hout kan veroorzaken. Deze scheuren zijn niet dusdanig slecht dat het hout zwakker wordt, maar de scheuren zorgen er wel voor dat het anker minder goed vast zit. Nadat het chemisch anker op zijn plaats zit kan je het chemisch anker gebruiken om bijna alles vast te maken aan het beton of steen waar het chemisch anker in zit. Je kan klein denken, zoals hekwerken, maar ook voor complete balkons en overkappingen zijn chemische ankers uitermate geschikt.

Hoe gebruik je een chemisch anker?

In tegenstelling tot bij normale lijm komt er bij chemische ankers eerst nog een extra verbindingselement tussen het beton en het te verbinden voorwerp. Als je een chemisch anker ergens wilt plaatsen boor je eerst een gat in het beton. Hierna meng je de twee componenten, en je stopt het mengsel in het net geboorde gat. Door het mengen begint een chemische reactie waardoor het chemisch anker uitzonderlijk hard zal worden, waardoor je vanaf het mengen een tijdslimiet hebt. Hierna steek je een verbindingselement in het met chemisch anker gevulde gat. Wanneer het chemisch anker is uitgehard heb je een verbindingselement waar je van alles aan vast kan maken. Hoe lang het duurt tot het chemisch anker is uitgehard is afhankelijk van zowel het chemisch anker als het materiaal waar het anker in is geplaatst. Zo duurt het een stuk langer tot een chemisch anker in nat beton is uitgehard dan wanneer dit chemisch anker in droog beton geplaatst zou zijn.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *