Als je in de Randstad werkt, kun je in een groot gebied gaan kijken waar je wilt gaan wonen. Met een reisafstand tot 50 kilometer heb je heel veel keuze. Wil je buiten Amsterdam in de randstad blijven en een eigen huis kopen dan kun je bijvoorbeeld voor Haarlem kiezen. Of je kunt juist veel meer het land ingaan en als uitgangspunt Utrecht kiezen. Leg je deze twee keuzes langs een meetlat, dan kom je interessante zaken tegen. We noemen enkele belangrijke. 

Wat is specifiek voor de twee steden

Haarlem is een historische stad die ligt aan de rivier Het Spaarne. Het is in de Randstad een middelgrote stad met ongeveer 235.000 inwoners. Haarlem is tevens de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Utrecht ligt veel meer in het binnenland, dus buiten de randstad.  Het is een stad die op dit moment heel snel groeit omdat eromheen veel huizen gebouwd worden. Ook Utrecht is een oude stad en het staat bekend als studentenstad. Het Centraal Station in Utrecht staat bekend om zijn spilfunctie bij het treinvervoer.

Het kopen van een huis in Haarlem vs Utrecht

Koop je een huis in Haarlem dan betaal je daar gemiddeld 496 duizend euro voor. Voor Utrecht is het gemiddelde bedrag 406 duizend euro. Voordat je definitief een huis koopt is het verstandig om een bouwkundige keuring Haarlem te laten doen. Je krijgt zicht op de bouwkundige staat van de woning en het rapport geeft ook aan wat er nu en in de komende jaren nodig is om het huis in goede staat te houden. Zeker in de huidige oververhitte woningmarkt is het goed om bij de koop van een woning je verstand bij de zaak te houden. Overigens zijn de twee steden hierin gelijk want ook is een bouwkundige keuring Utrecht een absolute must.

Vergelijken van de leefkosten 

De kosten voor de vaste lasten als gas, water, licht en vuilnis ophalen zijn ongeveer gelijk voor Haarlem en Utrecht. De gemeentelijke belastingen verschillen wel. Het OZB-tarief voor Haarlem ligt op 0,0851% van de waarde van je woning en voor Utrecht ligt dit in 2021 op 0,0725%. Tevens heeft Utrecht aangegeven dat dit percentage voor 2022 zo’n 12% gaat stijgen. 

Het dagelijks leven met het doen van normale boodschappen ligt voor beide steden vrijwel gelijk. Het kopen van een nieuwe auto kan flink in prijs verschillen. Maar dit is verschillend per merk. Een Volkswagen is goedkoper in Utrecht (-15%) maar een Toyota juist weer veel duurder (+30%). 

Voor het kopen van kleding en schoeisel is er niet veel verschil tussen de twee steden. Het verschil zal eerder liggen in de merken die je graag wil dragen.

In Utrecht ben je voor het uit eten meer geld kwijt dan in Haarlem. Dit geldt zowel in het goedkope als in het middensegment van de restaurants. Voor de kinderopvang zijn de prijzen in Haarlem een flink stuk hoger dan in Utrecht, +20%. (Voor het vergelijken van de kosten wordt de index van numbeo.com gebruikt.)

Kortom

Al met al zul je de de twee steden op veel punten moeten vergelijken om zo tot een optimale keuze te komen. Neem hierin ook de plannen voor de nabije toekomst mee. En kom je andere plaatsen tegen die je ook wat lijken, neem ze dan zeker mee in de vergelijking. 

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *