Met een overvloed aan verschillende kit- en afdichtmiddelen op de markt, is het behoorlijk voor de hand liggend dat jij je al snel overweldigd voelt bij het kiezen van het juiste product voor je volgende badkamer- of keukenproject.

Je moet daarbij eerst begrijpen wat elk type kit precies van een ander soort kit onderscheidt. Bijna alle kitproducten hebben daarbij in feite een soortgelijk doel, namelijk als een afdichtmiddel om openingen en scheuren op te vullen. Of het werkt als een bindmiddel tussen bouwmaterialen, zoals het verbinden van werkbladen met gootsteenbodems. Deze unieke kit wordt veelal met behulp van een kitpistool op oppervlakken aangebracht om zo mogelijke lekken te voorkomen. Het selecteren van de juiste kit voor jouw DIY klus is echter van groot belang om deze afdichting voor een lange periode succesvol te maken.

Hoe de juiste kit te kiezen?

De kits zien er allemaal hetzelfde uit en ze passen ook in hetzelfde kitpistool, maar welke kit heb je nu precies voor je klus nodig? Om dit antwoord zo eenvoudig mogelijk te maken, hoef je maar één ding te doen: het raadplegen van de Kitcoach van kitshop.nl!

Door enkel een aantal eenvoudige vragen op deze website te beantwoorden, vertelt deze Kitcoach jou precies welke kit je nodig hebt. Gemakkelijker kunnen we het niet maken! Maar lees als je dit wilt toch nog even stiekem verder om te weten welke populaire soorten kit er beschikbaar zijn. Dan weet je daarna ook zelf waarom de Kitcoach je de beste oplossingen aanreikt.

Acrylaat kit

Het meest gebruikte type kit voor algemene doe-het-zelf projecten is acrylaatkit. Want deze kit is zeer geschikt voor het afdichten van voegen en openingen in allerlei houtafwerkingen. Het wordt aanbevolen om dit product vooral in de droge ruimtes van het huis te gebruiken, in plaats van in vochtige ruimtes, zoals de keuken of badkamer. Na het aanbrengen kan een acrylaatkit handig geverfd worden, dus is de kleur van de kit in dit geval niet zo belangrijk.

Siliconenkit

Siliconenkit is de beste optie voor het afdichten van sanitaire voorzieningen, zoals gootstenen, toiletten, kranen en voor eventuele kitvoegen op tegels in natte ruimtes. Dit type kit is doorgaans behoorlijk tegen vervaging, verkleuring en schimmel bestand. Daardoor is het ideaal voor vochtige ruimtes in een woning, zoals de keuken of badkamer.

Butyleen kit

Butyleen is bijzonder effectief voor het buitenshuis afdichten van diverse metaal- en metselwerkvoegen. Het heeft een superieure elasticiteit, waardoor het goed voor voegen of naden met een beperkte beweging geschikt is. Voegen die daarentegen wel lichtelijk kunnen bewegen, verschuiven, uitzetten of samentrekken.

Vuurvaste kit

Dit type afdichtmiddel, dat tegen hoge temperaturen bestand is, wordt alleen geproduceerd voor kleine klusjes. Zoals het opvullen van kleine openingen tussen stenen in een vuurhaard. De kit is dus niet geschikt als vervanging van metselwerk of voor belangrijke reparaties.

Bouw- en gevelkit

Dit is een flexibel afdichtmiddel dat voornamelijk wordt gebruikt voor het afdichten van scheuren en dilatatievoegen in opritten, voetpaden en andere betonnen buitenoppervlakken. Het kan prima worden gebruikt om scheuren in metselwerk of stucwerk muren te vullen en te repareren.

De duurzaamheid en onderhoud van kit

De verschillende soorten kwaliteit kits hebben ongeveer dezelfde levensduur en gaan soms zelfs tot meer dan 20 jaar mee. Controleer na het aanbrengen de kit desondanks eens in de vier tot vijf jaar. Qua onderhoud zijn alle kitsoorten uitstekend af en toe met een tandenborstel en wat azijn schoon te maken. Een beetje water en baking soda kan ook prima gebruikt worden.

Concluderend kunnen we melden dat het gebruik van het juiste type kit van onschatbare waarde is wanneer je jouw reparaties en bouwprojecten snel en gemakkelijk moet afronden. Het is daarom van top belang om via de Kitcoach de beste kit voor jouw DIY klus te vinden!

Categorieën: Tips