De stijgende energieprijzen zijn de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest. En dat maakt het, naast de gunstige invloed op het milieu, extra interessant om duurzaam te verbouwen. Maar welke stappen moet je hiervoor nemen? We zetten in dit artikel de mogelijkheden en stappen op een rij.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Momenteel is de warmtepomp de meest populaire manier om duurzaam te verwarmen zonder gas. Met behulp van een volledig elektrische warmtepomp is het mogelijk om je woning op een duurzame manier te verwarmen, zonder dat daar gas aan te pas komt. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, de grond of uit ventilatielucht en zet dit, met behulp van een kleine hoeveelheid elektriciteit, om in energie voor het verwarmen van je woning of het verwarmen van tapwater.

Cv-ketel nog goed? Dan is een hybride warmtepomp een optie

Ga je verbouwen en is je cv-ketel nog goed, maar wil je toch al duurzamer verwarmen? Dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit is bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. In zo’n combinatie zorgt de warmtepomp het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van je woning en alleen als het echt nodig is dan springt de cv-ketel bij. Op die manier kun je al flink besparen op je energiekosten.

Bepaal of je cv-installatie geschikt is

Wanneer je gaat verbouwen, is het belangrijk om eerst goed te kijken of je cv-installatie geschikt is om duurzaam te verwarmen. Is je cv-installatie nog niet geschikt om op lage temperatuur te verwarmen? Dan loont het de moeite om deze meteen aan te passen tijdens het verbouwen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van vloerverwarming of vervang de radiatoren door over gedimensioneerde radiatoren.

Kijk naar de isolatie

Hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe meer rendement de warmtepomp zal opleveren. Daarom is het goed om te kijken naar de isolatie van de woning en deze waar mogelijk te verbeteren. Te denken valt aan het isoleren van de spouwmuren, het vervangen van de ramen of het isoleren van het dak of de kruipruimte.

Bovenstaande tips kun je toepassen tijdens de verbouwing om zo in de toekomst een stuk duurzamer te verwarmen. Dat scheelt op je energierekening en is beter voor het milieu!

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *