Heeft jouw huis een schuin dak? Dan is je misschien wel verteld dat het moeilijk is om dat dak te isoleren, en dat je beter een professional kan inschakelen. Dat is wel een heel pessimistische uitspraak! Het isoleren van een schuin dak hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, en elke klusser die een beetje handig is kan al een heel eind komen. In dit artikel lees je enkele tips over isolatie, waarmee je snel zelf aan de slag kunt.

Het belang van goede isolatie

Als je niet veel verstand van huizen hebt, dan kan het moeilijk zijn om je voor te stellen dat isolatie een belangrijk onderdeel van het huis is. Zeker op zolder, waar de kachel meestal niet aanstaat, voelt isolatie niet als een prioriteit. Dat is echter niet helemaal waar! De isolatie schuin dak helpt mee om jouw huis prettiger en energiezuiniger te maken. Via het dak ontsnapt nu eenmaal veel warmte, die ook gebruikt kan worden om de aangename temperatuur van het huis te behouden. Ook in de zomer heeft isolatie een effect: dan helpt het juist om de koude lucht langer binnen te houden wanneer het buiten warm is.

Verschillende materialen

Mocht dakisolatie je interesseren, dan kan het handig zijn om te weten welke verschillende materialen er gebruikt worden. Let wel dat als je het isoleren door iemand anders laat doen, dat je dan niet altijd zelf kunt kiezen welk materiaal je wilt gebruiken. Glaswol is misschien wel het populairste isolatiemateriaal. Het is niet alleen goed in de temperatuur reguleren, maar ook in het dempen van geluid. Daarnaast zijn er ook natuurlijke materialen die je kunt gebruiken, zoals houtwol. Natuurlijke materialen kunnen ook goed isoleren, en hebben daarnaast het voordeel dat ze ecologisch verantwoord zijn. 

Zelf doen of uitbesteden?

Mocht je echt aan de slag willen met de isolatie van je huis, dan zul je eerst moeten bepalen of je de klus zelf wilt klaren, of deze liever uitbesteedt. Als je zelf aan de slag gaat, kom je waarschijnlijk goedkoper uit. Wel moet je zelf de juiste materialen kopen, en is het een vereiste dat je enigszins verstand hebt van klussen. Als je een professional inhuurt is dat wel wat duurder, maar aan de andere kant weet je wel zeker dat het isoleren goed verloopt. Ook is een professional beter opgewassen tegen onverwachte problemen. Bepaal voor jezelf wat jij prettiger vindt, en daarna kan de klus beginnen!

Categorieën: Tips