Een verbouwing kan om verschillende redenen noodzakelijk zijn. Misschien woon je al in een ouder huis en wil je deze laten verduurzamen. Of er staat gezinsuitbreiding op het programma en het is niet mogelijk om te verhuizen. Allemaal redenen waarom het wellicht op korte termijn noodzakelijk is om te verbouwen. Helaas is dit financieel gezien niet altijd even goed mogelijk. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren waarop je de financiering toch rond kan krijgen. We zetten de meest gekozen financieringsmogelijkheden voor het verbouwen van een woning op een rijtje.

Lening aanvragen

De meest ‘voordelige’ wijze is het aanvragen van een lening. Bij een lening aanvragen is het namelijk niet noodzakelijk om geld uit een hypotheek of de overwaarde van je huis te halen. Dit betekent dat je geen extra kosten bij een notaris of dergelijke hoeft te maken. Dit kan onder de streep best veel geld schelen. Dit is echter enkel een optie wanneer je niet al te veel geld nodig hebt voor de verbouwing. Bijvoorbeeld omdat je al wat spaargeld hebt of omdat het om een wat kleinere verbouwing gaat.

Let op: geld lenen kost geld. Als je dus de tijd hebt om nog even door te sparen, dan is dit altijd financieel de meest aantrekkelijkste optie.

Kies je voor een lening? Dan heb je keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening ligt alles vast. Je legt vast hoe groot het bedrag is dat je wil lenen, hoe lang je doet over het terugbetalen en wat het rentetarief zal zijn. Bij een doorlopend krediet beschik je enkel over een limiet en bepaal je zelf hoeveel je opneemt. Bovendien kan je tussentijds aflossen én weer opnieuw opnemen. Dit is fijn als je niet precies weet hoeveel geld je gaat gebruiken. Ook blijft er zo extra ruimte over voor onvoorziene kosten.

Tweede hypotheek

Veel mensen kennen het gegeven wel dat er een ‘tweede hypotheek’ wordt afgesloten bij het verbouwen van een woning. Voor de kredietcrisis in 2008 was dit ook heel vanzelfsprekend om te doen. De regelgeving was ook nog erg ruim. Na de crisis werden de regels echter flink aangescherpt. Inmiddels kom je dan ook niet zomaar in aanmerking meer voor een hypotheek. Dit moeten het inkomen en de waarde van het huis wel toelaten. De rente van de hypotheek is aftrekbaar zolang je deze ook daadwerkelijk voor het huis gebruikt. Dit is niet toegestaan als je het geld voor een auto, vakantie of andere producten gebruikt.

Meefinancieren in de hypotheek

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de gehele verbouwing mee te financieren in de hypotheek. Vergeet niet dat je nooit een hogere hypotheek kunt afsluiten dan de totale waarde van het huis. Daarom moet er eerst door een taxateur worden bepaald wat de waarde van het huis zal zijn ná de verbouwing. Op basis daarvan kan er een bouwdepot worden opgenomen in de hypotheek. De rente hiervan is aftrekbaar en het geld mag worden gebruikt bij het verbouwen van de woning. 

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *