Wil jij graag meer ruimte creëren in huis? Dan is het laten plaatsen van een dakkapel een uitstekende investering. Dakkapellen plaatsen zorgen voor grotere slaapkamers of meer ruimte op zolder. Bovendien verhoog je op deze manier de waarde van je woning. Bij de installatie van een dakkapel is het belangrijk dat lekkages worden voorkomen. Daarom leggen we in deze blog op Bouwcollege.nl uit hoe je een dakkapel waterdicht maakt!
Dakkapel waterdicht maken tips
Bij een verbouwing aan je dak is het extra belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Een constructiefout of slechte afwerking kan ervoor zorgen dat regen (en sneeuw) naar binnen kan lekken. Een lekkage in je dakkapel kan flinke schade veroorzaken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wil je jouw dakkapel waterdicht maken? Gebruik het stappenplan hieronder om lekkages te voorkomen.
- Juiste dakbedekking en regenwaterafvoer
- Lood rondom dakkapel
- Zorgvuldige montage
- Dakkapel onderhoud
Dakbedekking en afvoer dakkapel
Om een dakkapel waterdicht te maken is het belangrijk dat het juiste soort dakbedekking wordt gebruikt. In Nederland regent het vaak en veel, daarom moet je dakkapel bestand zijn tegen flinke hoeveelheden regenwater. Maar welk type dakbedekking heb je nodig voor jouw dakkapellen? Dit is afhankelijk van de constructie.
Een dakkapel met schuin dak wordt meestal voorzien van dakpannen of een leien of rieten dak. In de meeste gevallen wordt de dakbedekking gebruikt die ook op de rest van je dak ligt. Op deze manier krijgt jouw dakkapel een uniforme uitstraling samen met het dak én is het geheel waterdicht.
Heb je een dakkapel met plat dak? Dan zal de specialist kiezen voor EPDM dakbedekking of bitumen dakbedekking. Deze soorten dakbedekking zijn waterdicht en omdat de vakman een speciaal type lijm gebruikt blijft het goed vastzitten en is de kans op scheuren erg klein.
Vergeet ook niet te kiezen voor adequate afvoer van regenwater. Als regenwater te lang op het dak blijft staan kunnen er (op lange termijn) lekkages ontstaan. Laat een goede regenpijp en dakgoot plaatsen om de afvoer van water te optimaliseren.
Lood rondom dakkapel
Vervolgens zal de vakman die de dakkapel plaatst lood aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat dakkapel en dak goed op elkaar aansluiten en er geen kieren zijn waar regen naar binnen kan. Deze waterdichte afwerking is nodig om lekkages en wateroverlast te voorkomen.
In plaats van lood kun je kiezen voor loodvervanger. Dit is milieuvriendelijker en wordt gemaakt van kunststof. Dit is vaak wel iets duurder dan lood zelf.
Waterdichte montage dakkapel
Laat jij een nieuwe dakkapel plaatsen? Dan heb je de keus uit prefab dakkapellen of een traditionele dakkapel. Een prefab dakkapel wordt in de fabriek gebouwd en vervolgens in 1 dag op je dak geplaatst. Traditionele dakkapellen worden ter plekke opgebouwd op je dak. Welk type dakkapel je ook kiest, een goede montage is bij allebei essentieel om lekkages te voorkomen.
Kies daarom altijd een ervaren en betrouwbaar bedrijf voor de installatie van jouw dakkapel. De dakconstructie moet op de juiste wijze aangepast worden voor de kapel en bij het installeren moet alles netjes en waterdicht worden afgewerkt. Zo mogen er geen kieren of naden achterblijven… hier kan regenwater of stuifsneeuw door naar binnen komen.
Wij raden daarom altijd aan om dakkapel specialisten te vergelijken en te kiezen voor het bedrijf waar je een goed gevoel bij hebt. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar ook naar eerdere werkzaamheden van de vakman. Bij Slimster kun je gratis dakkapel offertes vergelijken om de beste deal te vinden.
Dakkapel onderhoud tegen lekkage
Is jouw dakkapel waterdicht geplaatst, dan wil je dit natuurlijk zo houden. Daarom is het juiste onderhoud erg belangrijk. Om lekkages te voorkomen is het nodig om een aantal keer per jaar de dakkapel schoon te maken en bladeren te verwijderen van het dak en uit de dakgoot. Controleer ook de dakpannen rondom de dakkapel. Als dakpannen gebroken zijn of niet goed liggen, ontstaat er een opening voor regenwater.
Bij een houten dakkapel is het belangrijk om het hout te (laten) controleren op houtrot. Om de levensduur te verlengen en lekkages te voorkomen raden we aan om iedere 2 – 3 jaar de dakkapel te laten schilderen en controleren op beschadigingen.
0 reacties