De bouw en de techniek: twee vakgebieden die elkaar voortdurend raken en tegelijkertijd ook heel verschillend zijn. In beide sectoren zijn technici vereist van allerlei niveaus. Van bouwvakkers tot opzichters en van installateurs tot civiele ingenieurs. Daarbij dienen medewerkers van beide specialismen in ieder geval de basis van elkaars branche af te weten, vooral bij projecten waar zowel de bouw als de techniek noodzakelijk is. De bundeling van expertises kan tot iets heel moois leiden; een goede samenwerking is dan ook cruciaal.
De bouw: van schilder tot projectleider
De bouw en techniek kenmerkt zich als enorm gevarieerde branche. De bouw is een beroepsgroep waarin meerdere niveaus van werken collegiaal samenkomen. Er bestaan tal van vakgebieden in de bouwwereld: naast woning- en gebouwenbouw zijn er ook wegenaanleggers, stratenmakers en dakdekkers. Schilders, stukadoors en elektriciens behoren weer tot de afwerkingstak van de bouwsector. Vaak wordt vergeten dat er in de bouw ook kantoorbanen zijn, niet alles gebeurt buiten in weer en wind. Er zijn bijvoorbeeld tekenaars, werkvoorbereiders en projectleiders nodig die al het uitvoerende werk managen. Denk aan een gedetailleerde planning maken en het op tijd laten arriveren van alle benodigde materialen en gereedschappen. Kortom: de bouw telt verrassend veel verschillende beroepen.
Het technische werk in de bouw en techniek
Evenals de bouw telt ook de techniek veel verschillende beroepen. De focus in de techniek ligt niet zozeer op de ruwbouw, maar op het ontwerpen, realiseren, installeren, inregelen én servicen van zeer specifieke technieken en installaties. Technici zijn overal nodig in onze maatschappij: in onder andere woningen, bedrijven, fabrieken en openbare buitenruimten. In de techniek vind je uitvoerende technici, die bijvoorbeeld een brug in elkaar zetten, maar ook een installateurs. Zij komen bij de mensen thuis om bijvoorbeeld een cv-ketel te plaatsen, te repareren of te onderhouden. Bouw en techniek specialisten werken veel samen. Want een woning kan niet zonder installatietechniek voor warmte, water en licht en installatietechniek kan natuurlijk niet zonder gebouwde woning.
De bouw en techniek gaan hand in hand
In de bouw en techniek bundelen technici en bouwers hun krachten steeds vaker. Een mooi voorbeeld is dat de bouw tegenwoordig zoveel mogelijk prefab techniek integreert in haar bouwdelen. Prefabricage (prefab bouwen) is een proces waarbij materialen vooraf in een fabriek of werkplaats worden gemaakt, waarna deze naar de bouwplaats worden getransporteerd en daar worden verwerkt. Een groot voordeel van deze manier van werken is dat bijvoorbeeld daken, vloeren en wanden onder ideale omstandigheden gemaakt kunnen worden. Slecht weer speelt geen rol. Eenmaal op de bouwplaats plaatsen bouwvakkers het element en sluiten technici bijvoorbeeld alle leidingen en installaties aan. Kortom, een mooi staaltje samenwerken tussen de bouw en techniek.
Bouw en techniek specialist(en) inschakelen?
Specialisten in de bouw en techniek opereren op verschillende vakgebieden, denk aan verbouwing, renovaties, loodgieterswerk, elektrowerk, machinebouw en energiebesparende oplossingen zoals zonnepanelen, warmtepompen en WTW installaties. Of je nu een oplossing voor jouw woning of bedrijf zoekt: experts in de bouw en techniek combineren hun kennis en skills om tot duurzame, innovatieve bouwoplossingen te komen.