Ga je binnenkort aan de slag met een project waarbij je plaatmateriaal nodig hebt? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je het juiste materiaal kiest. Tegenwoordig bestaan er allerlei materialen waardoor het nog best lastig kan zijn om een goede keuze te maken. Maar wees niet getreurd, want hieronder kan je namelijk een aantal tips vinden voor het uitzoeken van het juiste plaatmateriaal voor jouw project. Blijf dus gerust verder lezen.

Voor meubels

Verreweg de meeste mensen hier in Nederland zullen plaatmateriaal op maat gebruiken om meubels te bouwen. In dat geval is het belangrijk dat het plaatmateriaal heel stevig is. Je wil natuurlijk voorkomen dat er straks een kast in elkaar stort. Dat zou hartstikke zonde zijn van al het harde werk. Er zijn een aantal materialen die je het beste kan gebruiken als het gaat om zelfgemaakte meubels.

MDF wordt vaak gebruikt voor meubels. In dit materiaal zal je houtvezels en kunsthars lijm vinden. Deze worden geperst tot het plaatmateriaal dat jij vervolgens kan gaan gebruiken. Het voordeel van MDF is dat het makkelijk te bewerken is. Je zal geen splinters tegenkomen en daarnaast is het makkelijk om te schilderen.

Voor binnen

Er zit natuurlijk een verschil tussen binnen en buiten. Dat betekent dat sommige materialen meer geschikt zijn om binnen te gebruiken dan buiten. Net als voor meubels wordt MDF vaak aangeraden als je plaatmateriaal binnen wil gebruiken. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het materiaal goed te bewerken is en dus voor veel verschillende dingen gebruikt kan worden.

Verder zou je binnen multiplex kunnen gebruiken. Multiplex wordt namelijk gezien als een heel stevig en stabiel materiaal. Dit komt door de opbouw van het plaatmateriaal. De opbouw bestaat uit dunne laagjes die op elkaar worden gelijmd. Als je dit materiaal wil gebruiken in een ruimte met veel temperatuurschommelingen dan hoef je niet bang te zijn dat het materiaal kapot gaat. Multiplex is daar gewoon bestendig voor.

Voor buiten

De keuzes van plaatmateriaal voor buiten is kleiner dan voor binnen. Buiten zal je rekening moeten houden met de verschillende weersomstandigheden. Sommige plaatmaterialen zijn simpelweg niet geschikt om in de regen of in de kou te staan. Het is dus verstandig om daar goed onderzoek naar te doen voordat je het verkeerde plaatmateriaal koopt. Desnoods kan je om advies vragen bij een expert.

Misschien kan je gemelamineerd spaanplaat gebruiken voor buiten. Dit plaatmateriaal kan goed tegen vocht en daarnaast zal je niet zo snel krassen aantreffen. In verband met de regen kan gemelamineerd plaatmateriaal een goede optie zijn. Daarnaast is dit materiaal heel makkelijk om schoon te maken. Dat is natuurlijk ook wel fijn als je iets buiten moet schoonmaken.

Categorie├źn: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *