Steeds meer huishoudens stappen over naar inbouwspots. In nieuwbouwhuizen is dit vaak al de standaard geworden. Woon jij niet in een nieuwbouwhuis, maar wil je wel graag overstappen naar inbouwverlichting in plaats van staande lampen of andere soort verlichting? In deze blog lees je waar je op moet letten bij het kopen van inbouwspots.

1. Juiste maten bepalen

Allereerst is het belangrijk om te weten welke maat inbouwspots jij nodig hebt. Bereken dit voor iedere ruimte apart, want de kans dat je overal dezelfde maten kunt gebruiken is klein. Als we het hebben over het meten van de maten gaat het om twee zaken:

  • Diameter van de spot (zaagmaat)
  • Diepte van de spot (inbouwdiepte)

De zaagmaat geeft aan hoe groot het gat is waar de spot in wordt geplaatst. Dit is zeker niet dezelfde diameter als de spot zelf. Let dus goed op het verschil in de diameter van de spot en het daadwerkelijke armatuur. Dan de inbouwdiepte. Dit is de diepte die vereist is om de spot veilig te plaatsen. Het te strak inbouwen van spots is namelijk niet veilig. Bereken daarom de maximale inbouwdiepte en zorg dat je extra speling hebt. Merk je dat je weinig diepte beschikbaar hebt? Kies dan voor inbouwspots met lage inbouwdiepte, zo voorkom je het risico op oververhitting of kortsluiting. 

2. Juiste kleuren uitzoeken

De keuze in inbouwspots is reuze. Zo heb je ook de keuze uit de verschillende kleuren. Zowel van het armatuur als de lichtbron zelf. Sterker nog, er zijn tegenwoordig ook een hoop inbouwspots waar je zelf de kleur van kunt bepalen. Zo pas jij eenvoudig de kleur van het licht aan om extra sfeer in huis te krijgen.

3. Extra opties

Als je de maat en kleur van je inbouwspots weet, kun je gaan nadenken over extra opties. Denk hierbij aan verlichting die je kunt koppelen aan jouw smart home systeem. Hiermee kun je verschillende automatiseringen instellen zoals het automatisch inschakelen van het licht op het moment dat de zon onder is. Bovendien kun je met deze smart spots ook de verlichting besturen met je stem. Let er wel op dat dit soort extra opties vaak zorgen voor een hogere prijs!

 

Categorie├źn: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *