Heb je de droom van een woonkamer die in direct contact staat met een keuken of met de gang om zo een grotere ruimte te creëren? Dan zal je in veel gevallen moeten gaan verbouwen in je huis om dit plan ook te realiseren. De kans is dan bijzonder groot dat je een muur moet slopen die een draagmuur is van je woning. Die kan je niet zomaar doen. Hier heb je professionele ondersteuning bij nodig zoals blijkt uit onderstaande aandachtspunten. 

Draagmuur heeft een functie

De constructie van een huis rust op draagmuren. Haal je er eentje weg dan stort de boel in elkaar. Tenminste als je niets doet om het op te vangen. Wat je bij het aanpassen of slopen van een draagmuur moet doen, is de functie van de muur opvangen en dit op de juiste wijze aanpakken. 

Hoe ga je hierbij te werk?

Voorbereiding: kom tot een duidelijk plan

Het eerste wat je moet doen is een duidelijk beeld krijgen van wat je wil. Je wensen duidelijk omschrijven. Met de bouwtekeningen kun je kijken wat je daarvoor moet aanpassen in je huis. Dit idee ga je bespreken met een architect of een bouwkundige. Hij geeft aan wat dit met de draagconstructie van het huis zal doen. Zo kan hij kijken of je wensen ook praktisch haalbaar zijn. 

Maken constructieberekening

Door een constructeur wordt er een constructieberekening gemaakt voor als er een draagmuur gesloopt moet worden. Want je wil geen onstabiel huis krijgen of scheuren in de muren. Ook gaat hij kijken wat de kosten van de verbouwing zullen zijn en geeft hij advies over andere opties. Soms is een deel van een draagmuur verwijderen veel kostenefficiënter en ook praktisch goed genoeg. 

Aanvragen bouwvergunning

Bij een grote verbouwing met een draagmuur zal je ook een bouwvergunning moeten aanvragen. De constructieberekening draagmuur zal hier onderdeel van uitmaken. Ook wordt aangegeven hoe er veilig gebouwd gaat worden. De verschillende krachten van de draagmuur moeten eerst tijdelijk opgevangen worden en later permanent bijvoorbeeld door een stalen balk of door het verstevigen van de funderingen van het huis. De constructeur die de berekening maakt, is ook verantwoordelijkheid voor het plan. Worden hier fouten in gemaakt dan is de constructeur aansprakelijk.

Tijdelijke opvang draagconstructie

Belangrijk voor de sloop van de draagmuur is dat dit met beleid gebeurt. De verbouwer zal hier een stempelplan voor maken. De stempels zijn bedoeld voor de tijdelijke vervanging voor de dragende constructie. Bij het slopen is eerst voorwerk nodig voordat de muur weggehaald kan worden. Een professional weet wat hij doet. Na de voorbereiding zorgt hij voor het met beleid weghalen van de draagmuur of voor een gedeelte ervan. Daarna kun je aan de slag met de opbouw voor de nieuwe situatie. 

Zo wordt je droom werkelijkheid

Zoals je nu gezien hebt, is het zeker mogelijk om je droom van een mooie grote ruimte werkelijkheid te laten worden. Hiervoor is het echter wel belangrijk om dit professioneel aan te pakken. Zo hou je een veilig huis om in te wonen en ga je genieten van de extra ruimte!

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *