Dit artikel gaat over de verduurzaming van een woning. Wat verstaan we daaronder? De energieopwekking wordt in Nederland nog grotendeels met fossiele brandstoffen gedaan. Dat betekent CO2-uitstoot, wat het broeikaseffect veroorzaakt en dat brengt op zijn beurt een klimaatverandering teweeg, met alle gevolgen van dien.

Met verduurzaming bedoelen we het nemen van maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat kan onder meer door het energieverbruik te verlagen. We spitsen dat in dit artikel toe op de woning.

Een stadswoning waarin veel aandacht wordt besteed aan het verlagen van het energieverbruik en voorrang wordt gegeven aan het gebruik van duurzaam opgewekte energie, wordt ook wel een groene stadswoning genoemd. Dat is een term die is afgeleid van groene energie.

Hoe je een woning kan verduurzamen

Zoals al is gezegd, is verduurzaming van je woning aan de ene kant de verlaging van het energieverbruik en aan de andere kant prioriteit geven aan het gebruik van duurzame energie. We zullen beide kanten in dit artikel bekijken van hoe we van ons huis een groene stadswoning kunnen maken.

Als je de tijd hebt en handig bent, kan je veel zelf doen. Je kunt ook een klusjesman gebruiken en in sommige gevallen een gespecialiseerd bedrijf. Het gaat niet alleen om de kennis, maar ook om de juiste gereedschappen.

Verlaging van het energieverbruik

Om het energieverbruik te verlagen, kan je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van ledlampen die weinig energie verbruiken. Het is van apparaten sowieso belangrijk om het energieverbruik te checken. Kan er energie worden bespaard door een intelligente kamerthermostaat te gebruiken. Kan de temperatuur een graadje lager.

Hoeveel besparing levert vloerverwarming op. Is het dak geïsoleerd. Wat levert spouwisolatie op. Dat zijn allemaal voorbeelden van vragen die de revue dienen te passeren. Een ervaren klusjesman kan je ongetwijfeld tips geven en helpen bij de uitvoering.

Groene energie opwekken

Zelf groene energie opwekken is een goede optie. Denk daarbij aan zonnecellen op het dak van je woning om zo zonne-energie op te wekken. Het kan bijna niet duurzamer. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een warmtepomp.

Er zijn diverse typen warmtepompen en de besparing hangt af van het type. Een warmtepomp verbruikt energie, maar de netto-opbrengst is een bijdrage om je stadswoning te veranderen in een groene stadswoning. Voor de hier genoemde oplossingen is doorgaans een gespecialiseerd bedrijf nodig.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *