Met de komst van corona is bescherming in de vorm van 3 laags mondkapjes op veel plekken verplicht geworden. In de bouw is het gebruik van mondmaskers en bescherming tegen het inademen van stof en andere ongewenste stoffen al heel gebruikelijk. Nu wordt de bouwsector geconfronteerd met extra maatregelen wat betreft corona. Daarvoor zijn ook weer aparte beschermingsmiddelen op de markt. Hoe moet je daarmee omgaan wanneer je in de bouw werkt? Het algemene uitgangspunt is dat in de situatie waar je normaal gesproken bescherming gebruikt tegen stof of het inademen van andere stoffen, je die bescherming gebruikt. Je zorgt dan dat je voldoende afstand houdt van andere mensen. Hoef je normaal gesproken die middelen niet te gebruiken dan kun je een mondmasker kopen en gebruiken dat geschikt is voor de coronasituatie en het dragen waar het verplicht is of geadviseerd wordt.
Verschillen tussen mondmaskers
In de bouw wordt in sommige situaties gebruik gemaakt van beschermingsmiddelen die zorgen dat de medewerkers geen stof inademen. Bij de maskers tegen het coronavirus gaat het om bescherming tegen virussen. De laagste bescherming bieden de wegwerpmaskers en de katoenen, herbruikbare en wasbare mondmaskers. Ze zorgen er vooral voor dat jij geen anderen besmet. Wil je meer bescherming dan moet je denken aan medische mondkapjes. Daar heb je ook nog gradaties in bescherming in. FFP2 mondkapjes zijn de reguliere standaard, FFP3 biedt de hoogste bescherming. Hiermee voorkom je niet alleen dat jij niet iemand anders besmet, maar je beschermt ook jezelf het best. Het is niet voor niks dat in de zorg deze mondkapjes gebruikt worden. Wanneer je in contact komt met kwetsbare ouderen of wanneer je zelf wat extra bescherming nodig hebt, dan zijn deze mondkapjes zeker geschikt. Ze kosten iets meer dan de lichtblauwe wegwerpmaskertjes, maar zijn toch betaalbaar. Zeker wanneer je je bedenkt dat de bescherming een heel stuk beter is.
Coronatesten
Je kunt je nog zo goed beschermen, soms is het nodig te weten of je wel of niet besmet bent. Je kunt een en je weet binnen een kwartier of er reden is tot zorg. Er zijn verschillende soorten zelftests. De reguliere test waarvan in de neus een monster genomen wordt, is voor thuisgebruik ook verkrijgbaar, maar nu in opkomst is de speekseltest. Die is een stuk minder vervelend en daarom ook heel geschikt voor kinderen. De test geeft een snelle indicatie of er reden is voor vervolgonderzoek. Bij een positieve test moet contact met de huisarts of GGD worden opgenomen om definitief vast te stellen of er sprake is van een besmetting met het Covid-19 virus. De kosten voor een sneltest variëren nogal, maar meestal ligt de prijs tussen de 5 en 10 euro. Naarmate het zelftesten verder ingeburgerd raakt zal de prijs gaan dalen en zullen de testkits op meer plekken verkrijgbaar zijn.
0 reacties