In de praktijk wordt vaak plexiglas gebruikt. Het is een zogenaamde thermoplast. Dat houdt in dat het materiaal, als het warm wordt gemaakt, zacht wordt. Plexiglas wordt vooral gebruikt als vervanger van glas. Het is ongeveer 25 maal sterker dan glas en is veel lichter. Ook zal het niet versplinteren als het breekt wat glas wel doet. Er zal wel een breuk ontstaan als het breekt. Het is ook nog beter lichtdoorlatend, dan glas. Een nadeel is dat het wel brandbaar is. Tijdens het branden worden er geen schadelijke stoffen gevormd. Vanwege het gewicht, sterkte en relatief lage prijs wordt het vaak gebruikt voor de beglazing van grote oppervlaktes, zoals wind- en geluidsschermen. Ook voor grote aquaria in dierentuinen wordt plexiglas gebruikt. In de praktijk worden twee soorten plexiglas gebruikt, namelijk de gegoten en de geëxtrudeerde soort. De gegoten soort wordt na het productieproces gebruikt voor het maken van vlakke plaat. De geëxtrudeerde wordt na het uitgieten tot dunne platen gewalst.  

Het gebruik van plexiglas buizen

Er worden in de praktijk veel soorten plexiglas (acrylaat) buizen gebruikt. De plexiglas buizen zijn te koop in veel verschillende diameters en kleuren. Het heeft bijzonder goede eigenschappen zoals: UV – en weerbestendig, 25 maal sterker dan glas en licht van gewicht. Omdat ze zo’n licht gewicht hebben, wordt er graag mee gewerkt. Omdat ze UV- bestendig zijn, zullen ze niet verkleuren. De plexiglas buizen zijn gemakkelijk te bewerken. Ze kunnen goed gezaagd, geboord of gesneden worden. De plexiglas buis wordt vaak gebruikt in plaats van de polycarbonaat buis. Polycarbonaat is nog sterker dan plexiglas, maar er komen snel krassen op. U kunt plexiglas bestellen als gesatineerd (mat), helder en opaal. De standaard lengte van de buizen is 2 meter. Wanneer u een kortere lengte nodig heeft, kunnen die op maat worden gezaagd tegen een kleine meerprijs. U kunt plexiglas buizen kopen met een binnendiameter vanaf 30 mm tot 250 mm. De buizen zijn gemakkelijk te verlijmen met plexiglas componenten lijm. U kunt de buizen ook verlijmen met andere soorten materialen zoals; hout of steen.

 De toepassing van een plexiglas voorzetraam

Omdat plexiglas ten opzichte van gewoon glas belangrijke voordelen biedt, wordt het vaak als voorzetraam gebruikt. Dat komt, omdat zo’n voorzetraam van plexiglas gemakkelijk op maat te zagen is, sterker en lichter is, dan glas en net zo lichtdoorlatend. Wanneer u een plexiglas voorzetraam gebruikt, dan kunt besparen op uw gasrekening. Voor oude woningen, die nog enkel glas hebben, is dit een ideale goedkope oplossing om te isoleren. Zelfs bij dubbelglas worden plexiglas voorzetramen gebruikt.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *