Mede vanwege de ervaringen met de corona epidemie krijgt het ventileren van ruimtes steeds meer aandacht bij de realisatie van nieuwbouwprojecten. Dit zowel bij industriële als grotere projecten voor particulieren. Voor de realisatie van de daarvoor geschikte ventilatiesystemen worden steeds vaker kunststof leidingsystemen ingezet. Een van de kunststoffen die hiervoor worden gebruikt is Polyethyleen. De kunststof Polyethyleen wordt in verschillende vormen geproduceerd. Zo zijn er buizen, staven en vele hulpstukken ten behoeve van leidingsystemen beschikbaar. Een andere veel gebruikte vorm is Polyethyleen plaat.

De kunststof Polyethyleen

De volledige benaming van Polyethyleen is High Density Polyethyleen (afgekort HDPE). HDPE is een kristallijne thermoplastische kunststof die valt onder de groep van polyolefinen. Deze, in de industrie veel gebruikte, kunststof heeft een aantal kenmerkende eigenschappen die voor het veelvuldige gebruik zorgen. Zo loopt het temperatuurbereik van Polyethyleen van -30°C tot +80°C en is het een taai en slagvast materiaal. Verder heeft HDPE een uitstekende elektrische isolatie, neemt het geen vocht op en heeft het een hoge chemische bestendigheid.

Polyethyleen heeft uitstekende bewerkingsmogelijkheden

Een van de succesfactoren van Polyethyleen is dat deze kunststof goed te bewerken is. Dat geeft onder andere vele voordelen bij het voorbewerken en de installatie van ventilatieleidingen. Het zagen en verspanen van HDPE kan probleemloos worden uitgevoerd met de standaard gereedschappen. Daarnaast is Polyethyleen te snijden door middel van de water- en lasertechniek. Het lijmen van Polyethyleen is daarentegen erg lastig, dit omdat het een apolair oppervlak heeft. Daarom worden verbindingen tussen Polyethyleen onderling meestal tot stand gebracht door middel van lastechnieken.

Een uitgebreid assortiment Polyethyleen buizen en hulpstukken

Het assortiment Polyethyleen leidingsystemen bestaat uit een groot aantal buizen in verschillende maatvoeringen en hulpstukken die verkrijgbaar zijn in vele vormen en maten. Zo zijn de zwarte Polyethyleen buizen verkrijgbaar in diameters tussen de 400 en 1400 mm. Voorbeelden van hulpstukken zijn terugslagkleppen, dakdoorvoeren, regenkragen, bochten en buiseinden met roosters. Een compleet overzicht van de onderdelen voor Polyethyleen ventilatiesystemen is te bekijken op vinkkunststoffen.nl. Behalve voor ventilatiekanalen wordt Polyethyleen ook gebruikt voor toepassingen zoals de apparatenbouw, de voedingsmiddelenindustrie, de orthopedie en de waterbehandeling.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *