Je denkt erover na om een dakraam in je huis te laten installeren maar je weet niet zeker of dit wel de juiste investering is. Welnu, net als bij het vervangen van jouw dak of bij het kiezen van nieuwe dakgoten, zo zijn er verschillende overwegingen waarom de installatie van dakramen absoluut het overwegen waard is.

Huiseigenaren die een dakraam (laten) plaatsen, genieten tal van voordelen. Hier zijn de vijf belangrijkste voordelen die het investeren zeker de moeite waard maken.

Meer daglicht

Het grootste voordeel van dakramen is dat ze het natuurlijke licht in jouw woonruimte binnen laten. En met dat licht komt er alsook zonnewarmte naar binnen. En waarom is dat van belang? Van deze natuurlijk verlichting is het immers bekend dat het de stemming binnenshuis verbetert en dat het zelfs bij de prestaties op een werkplek kan helpen. 

Natuurlijk licht betekent bovendien een verminderde behoefte aan elektrisch licht. Plus door jouw huis met zonlicht te verwarmen, kun jij tijdens de koude seizoenen van het jaar eveneens op de stookkosten besparen.

Meer ventilatie

Dakramen kunnen geopend worden om de frisse lucht binnen te laten. Het helpt bij de dwarsventilatie in benauwde kamers, verfrist de lucht en koelt jouw woonruimtes af. Dit zonder hier een hulpmiddel zoals een airconditioner voor aan te hoeven zetten. Dakramen zorgen er evenzo voor dat er frisse lucht in jouw huis kan circuleren. Het kan ook worden gebruikt om damp vanuit badkamers af te voeren. 

Geen vergunning nodig

Het plaatsen van een dakraam is bijna altijd vergunningsvrij! Tenminste als jij zo’n dakraam aan de achterkant en zijkant van de woning plaatst. Indien de zijkant van jouw woning echter aan een openbaar toegankelijk gebied ligt, dan kan het zijn dat er helaas wel een vergunning nodig is. De lokale gemeente kan jou vertellen of er in zo’n geval inderdaad een vergunning nodig is.

Goedkoper dan een dakkapel

Een dakkapel kan jouw huis een hogere verkoopwaarde geven. Maar het plaatsen van een dakkapel is ook veel kostbaarder. Het installeren van een dakraam kan ook een heel goed resultaat leveren voor een veel lagere prijs. 

Weinig onderhoud nodig

Dakramen zijn op zichzelf onderhoudsarm. Als je goed voor jouw dakraam zorgt, dan zal deze vanzelfsprekend nog veel langer meegaan. Naar dakramen met een kunststof coating hoef je bijna niet om te zien. En er wordt bij een houten dakraam aangeraden om het eens in de vijf jaar van een nieuw likje verf te voorzien. Het is uiteraard wel aan te raden om een dakraam regelmatig schoon te maken. De meeste dakramen bieden een uitstekende isolatie werking.

Conclusie

Dakramen zijn in veel opzichten een voordelige investering voor jouw huis. Dakramen dragen niet alleen aan de functionaliteit van jouw huis bij, maar zorgen tevens voor gezondheidsverbeteringen. Ze kunnen de totale waarde van jouw huis verhogen en bepaalde problemen in benauwde, koude of donkere kamers oplossen.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *