Van het stijlen van interieur tot het juiste advies geven. Een binnenhuisarchitect moet van alle markten thuis zijn. Zo zijn naast de artistieke vaardigheden bij het eerste ontwerp, conceptvorming en definitief ontwerp niet genoeg. Binnenhuisarchitecten moeten namelijk ook sterke communicatieve vaardigheden die zich uiten in klantgericht zijn. Deze komen namelijk goed van pas bij het kennismakingsgesprek waarin de binnenhuisarchitect naar de wensen van zijn of  haar klant(en) luistert. De architect moet deze wensen dan ook meenemen in de styling van het interieur. Ook wordt het tonen van assertiviteit bij project zeer gewaardeerd. Bij het uitvoeren van projecten is het als opdrachtnemer belangrijk dat je de wensen van de opdrachtgever duidelijk laat terugkomen in het eindresultaat. Eventuele fouten tijdens het inrichten moeten gelijk door een binnenhuisarchitect worden gecorrigeerd. Benieuwd wat er nog meer komt kijken bij het beroep binnenhuisarchitect, lees dan snel verder!

Studie

De meeste binnenhuisarchitecten starten met een opleiding aan de kunstacademie in de richting Interior Design. Het examenprofiel dat daar het beste bij past, is Natuur en Techniek én Cultuur en Maatschappij. Het is voor een binnenhuisarchitect namelijk een vereiste om goed (technisch) te kunnen tekenen. Tijdens de opleiding leer je hoe je andere moet omgaan met verschillende ruimtes waarbij ruimtelijk inzicht ook een belangrijke rol heeft. Verder leer je door middel van oefeningen met het stijlen van woonkamers, keuken of zelfs trappenhuizen hoe je verschillende stijlen kan toepassen. Bij sommige oefeningen wordt een student in het ontwerpen, iets vrijer gelaten dan anderen. Het is daarom belangrijk om over een goede dosis creativiteit te beschikken.

Arbeidsplek

Na het afmaken van de opleiding tot binnenhuisarchitect mag je je nog geen interieurstylist noemen. Hiervoor moet je eerst twee jaar werk ervaring opdoen voordat je deze titel mag gebruiken. Ook ben je pas officieel een binnenhuisarchitect wanneer je staat ingeschreven in het architectenregister. In de praktijk werken de meeste binnenhuisarchitecten in een dienst van een architectenbureau. Dit kan bijvoorbeeld een meubelzaak zijn of een bedrijf die is gespecialiseerd in interieurbouw. Als interieur ontwerper of interieur adviseer zoals bijvoorbeeld bij Daudi Interieuradvies, is het ook mogelijk om zelfstandig ondernemer te zijn. Houdt er wel rekening mee dat het als ondernemer afwisselend druk kan zijn. Dit ligt aan het aantal aanvragen die je als architect binnenkrijgt.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *