Verzekeringen zijn er om te voorkomen dat je grote, onverwachte uitgaven moet doen om schade te herstellen. Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten en voor je het weet kun je diep in de schulden raken wanneer het noodlot toeslaat. Je hebt daarom verzekeringen in vele soorten en maten. Sommige zijn verplicht, denk hierbij aan je zorgverzekering of de verzekering die je voor je auto moet afsluiten, andere zijn vrijwillig. Dat je niet verplicht bent om een verzekering af te sluiten, wil niet zeggen dat ze daarom ook minder belangrijk zijn. Integendeel zelfs. We willen je dit graag laten zien aan de hand van de woonverzekering. Als er een polis is waarmee je een ultiem vangnet voor noodsituaties kunt maken, dan is het wel met deze verzekering. Zorg daarom altijd dat je een hebt. Dat voorkomt veel problemen. 

Waaruit bestaat een woonverzekering precies? 

Een woonverzekering bestaat uit twee onderdelen: een opstal en inboedelverzekering. Of je beide nodig hebt, hangt af van je situatie. Heb je een huurwoning, dan heb je alleen een inboedelverzekering nodig. Met deze polis kun je de schade die ontstaan is aan je spullen laten uitkeren door je verzekeraar. De oorzaken van deze schade kunnen heel ver uiteenlopen. Het kan gebeuren dat je je laptop laat vallen omdat je je kind iets ziet doen waar je van schrikt, het kan ook zijn dat je radiator lekt en je vloerkleed verwoest. Ook grotere incidenten zoals bijvoorbeeld een brand kunnen grote schade aan je eigendommen toebrengen. Heb je in zo’n geval geen goede inboedelverzekering, dan draai je zelf voor alle kosten op als je deze schade wilt herstellen. Daardoor kun je van de regen in de drup komen. Zorg er daarom altijd voor dat je een inboedelverzekering afsluit. 

De opstalverzekering is bedoeld voor huizenbezitters 

Woon je in een huis dat je gekocht hebt, dan heb je niet alleen een inboedelverzekering nodig, maar moet je ook nog een opstalverzekering nemen. Verzekeraars maken namelijk onderscheid tussen de spullen die in je huis staan en het pand zelf. Breekt er een keer brand in je huis uit, dan zal de schade zich nooit tot slechts een van de twee beperken. Huurders kunnen de schade aan de woning laten herstellen door de huurbaas. Als eigenaar van een woning ben je verantwoordelijk voor de schade aan je pand, wat duidelijk maakt waarom een opstalverzekering zo belangrijk is. Juist deze kosten kunnen namelijk heel erg snel oplopen en zonder verzekering betekent dit dat je schulden dus heel snel zullen toenemen. Zorg daarom dat je een goede opstalverzekering afsluit als je een huis gekocht hebt. Je kunt even naar de site van je verzekeraar gaan om dit vandaag nog te regelen. 

Een woonverzekering dekt meer dan je misschien dacht

Met een woonverzekering ben je gedekt tegen heel veel soorten schade. We hebben in het voorgaande al een aantal oorzaken genoemd, maar er is nog heel veel meer dat je moet weten. Wist je bijvoorbeeld dat je inboedelverzekering ook te hulp schiet wanneer je slachtoffer bent geworden van de misdaden van cybercriminelen? Ook kun je schade aan bijvoorbeeld je zonnepanelen claimen met je opstalverzekering. Legt een brand je woning in de as en is het onmogelijk om er nog langer in te wonen? Dan kun je je vervangende woonruimte ook betalen met je woonverzekering. Regel je polis daarom vandaag nog. 

 

Categorieën: Tips