Met de komst van schrikbarende berichten over de gasprijs is het goed om eens stil te staan bij jouw energiekosten. Ook de aandacht voor het milieu en duurzaamheid hebben je aandacht wellicht ook al getrokken. Met dat alles in het achterhoofd is het goed om naar je eigen huis te kijken en dan bij de vloer te beginnen. Juist bij de vloer in je huis is veel gewin te behalen. 

Warmte vasthouden  

Door je vloer te isoleren zorg je dat de warmte uit je verwarming beter in je huis blijft en niet meteen via de vloer je huis weer snel verlaat. Dit geeft je dus gelijk voordelen voor je energierekening maar ook in comfort. Hoe je de vloer moet isoleren hangt van een aantal factoren af. Onder andere van het feit of je wel of geen kruipruimte onder je huis hebt. En daarbij komt dat de overheid nu geld beschikbaar stelt om het isoleren aan te moedigen.

Subsidie voor isolatie

De overheid wil mensen stimuleren om aan het werk te gaan met isolatie. Zo kunnen we samen zorgen dat we minder energie gaan gebruiken. Ga je isoleren dan kun je een deel van de investering in de kosten terugkrijgen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De regeling is van kracht vanaf 2021. Er zijn voorwaarden aan deze regeling verbonden. Goed om uit te zoeken omdat je tot wel 20% terug kunt krijgen. En vloerisolatie staat naast bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie op de lijst. 

Mogelijkheden van vloerisolatie in jouw huis

Zoals aangegeven is de situatie in jouw huis, het vertrekpunt van je plannen om de vloer te isoleren.

Huis met een kruipruimte

Heb je een huis met kruipruimte dan is het slim om de vloer te isoleren vanuit deze kruipruimte onder je huis. Deze kruipruimte is altijd onverwarmd en kan makkelijk vocht aantrekken. Dit kan zorgen voor een koude ondervloer. Door kruipruimte isolatie, heb je geen last van deze verandering in je woonkamer zelf. Via de kruipluiken kun je het isolatiemateriaal onder het huis aanbrengen en zorgen dat de kou uit de vloer trekt.

Huis zonder kruipruimte

Het je geen kruipruimte dan kan je de vloer toch isoleren. Alleen dan zul je anders te werk moeten gaan en heb je er in huis wel even onhandigheid van. Je zult de betonnen vloer eerst vrij moeten maken en dan het isolatiemateriaal op de betonvloer plaatsen. Nadat je dit afschermt met platen kun je de vloerbedekking die je weggehaald hebt weer terugplaatsen. Dit betekent wel dat je toch een aantal centimeter aan hoogte van de kamer gaat missen. 

Huis met een houten ondervloer

Ook een huis met een houten ondervloer kan geïsoleerd worden. Dan ga je te werk als bij een huis zonder kruipruimte. Je haalt eerst de planken weg en plaatst het isolatiemateriaal. Vervolgens leg je beschermplaten en daaroverheen leg je de houten planken terug.

Het zo isoleren is zonder meer handig voor je energierekening. Zeker als je dit combineert met andere mogelijkheden van isolatie van bijvoorbeeld de spouwmuur, het dak en het glas. Maar het blijste zullen je voeten worden. Het comfort dat je voelt als je op een warmere ondervloer loopt, zal zeker een glimlach op je gezicht toveren. 

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *