Ben jij zelfstandig ondernemer en heb je een eigen auto? Dan is het een goed idee om eens te kijken naar de opties voor een particuliere of een zakelijke autoverzekering. Aan beide soorten verzekeringen zitten namelijk verschillende voor- en nadelen. Wij zetten de belangrijkste punten hier voor je op een rij, zodat je de beste keuze kunt maken die helemaal past bij jouw situatie.

Auto op naam van de zaak

Wanneer jij de auto op naam van jouw bedrijf hebt staan is de keuze makkelijk: in dat geval sluit je automatisch de autoverzekering zakelijk af. Een particuliere autoverzekering afsluiten voor een bedrijfsauto is namelijk niet mogelijk. Wel mag je, net als bij een gewone autoverzekering, kiezen uit verschillende soorten dekkingen. De drie standaard soorten verzekeringen zijn de WA, WA+ of allriskverzekering. Bekijk daarnaast ook de verschillende aanvullende autoverzekeringen, zoals voor het meeverzekeren van de accessoires of voor pechhulp in het buitenland.

Ook kan een eigen vervoerverzekering voor ondernemers handig zijn. Hiermee zijn alle spullen die je in de bedrijfsauto hebt liggen verzekerd. Denk hierbij aan gereedschap dat je gebruikt bij jouw klanten op locatie. Je bent hiermee verzekerd voor schade bij een ongeval, maar ook voor diefstal en schade tijdens het laden en lossen. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door om te zien wat er allemaal onder de dekking van jouw pakket valt.

De eigen auto zakelijk gebruiken

Wanneer jouw auto niet op naam van de zaak staat, maar je hem wel voor je werk gebruikt gelden er andere regels. Als je met de auto alleen van huis naar werk rijdt, valt dit onder persoonlijk gebruik. Je hoeft in dit geval jouw auto dus niet zakelijk te verzekeren. Dat geldt ook voor bezoek aan klanten. Maar ga je zakelijke spullen vervoeren met jouw eigen auto, dan verandert de situatie. 

Je kunt het beste dit als regel aanhouden: zodra de auto op naam van jouw bedrijf moet komen te staan moet je ook automatisch een zakelijke autoverzekering afsluiten? Kom je hier niet uit? Neem dan contact op met jouw verzekeraar en laat je adviseren door een expert.

Zakelijke auto als bedrijfskosten opgeven

Een fijne bijkomstigheid van een zakelijke auto zijn alle belastingvoordelen. De kosten voor de bedrijfsauto mogen bijvoorbeeld van de winst worden afgetrokken. De btw mag je als voorbelasting aftrekken van de omzetbelasting. De zakelijke autoverzekering is aftrekbaar als bedrijfskosten. Op die manier heeft zakelijk rijden dus veel voordelen als je ondernemer bent!

Categorie├źn: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *