Binnen de wereld van de machinebouw zijn er verschillende beroepen die je uit zou kunnen oefenen. Bij ieder beroep horen verschillende werkzaamheden. Maar samen zorgen ze ervoor dat het gehele proces van de bouw van de machine tot aan het installeren en het onderhouden ervan precies bij die betreffende beroepen?

Welke beroepen horen bij de machinebouw?

De machinebouw wordt ook wel de machine-industrie genoemd. Bij deze industrie zijn veel grote bedrijven betrokken, maar ook vele kleinere bedrijven. Binnen deze bedrijven vind je verschillende beroepen die allemaal een onderdeel zijn van de machine-industrie.

Welke beroepen zijn het dan die je binnen de machine-industrie zou kunnen uitoefenen? Hieronder staan de beroepen op een rij en wordt er uitgelegd welke werkzaamheden er dan bij zo een beroep horen. De beroepen waar het om gaat zijn:

●       Monteurs

●       Operators

●       Engineers

De functie van monteur

Binnen de functie van monteur draag je een grote verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd heb je ook heel veel vrijheid in je werk. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om de contacten met de klanten te onderhouden.

Je bent bezig met het stellen van diagnoses van alle machines die daar geïnstalleerd zijn. Je maakt analyses van storingen en aan de hand van de analyses bekijk je hoe de storing verholpen kan worden. Hierbij maakt het geen verschil of het nu een elektronische-, hydraulische of mechanische storing is.

De functie van operator

Als operator heb je een ondersteunende taak binnen de procesvoering. Als operator houd je je bezig met de bediening van de productielijn van de machines. Daarnaast ben je in staat om kleine reparaties aan de productielijn zelfstandig uit te voeren.

Ook moet je de machines van de productielijn controleren op een juiste werking en eventuele storingen of problemen zien te verhelpen. Mocht je dit niet zelf kunnen doen dan moet er een monteur bij komen, dit moet je dan via de leidinggevende regelen.

De functie van engineer

Als engineer draag je de verantwoordelijkheid voor de ontwerpen van de machines. Je bent dagelijks in de weer voor uitdagende projecten. Je draagt alle benodigde ontwerpen aan, hierbij maakt het niet uit of het om een basisontwerp, een functioneel ontwerp, een gedetailleerd ontwerp of een definitief ontwerp gaat.

De ontwerpen die draag je over aan de afdelingen die de uitvoeringen moeten doen. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het overdragen van informatie, het voeren van overleg van projectleiders, andere engineers en betrokken partijen.

Competenties die je moet hebben in de machinebouw

Als je in de machinebouw wil gaan werken moet je over bepaalde competenties beschikken. Een van de meest belangrijke competenties is dat je een liefde voor machines moet hebben. Als je die liefde voor machines hebt, dan krijg je daar automatisch al flink wat kennis bij cadeau.

Het werken met allemaal verschillende machines zorgt er dan ook voor dat je ook over al die machines de juiste kennis moet hebben om binnen de machinebouw te kunnen werken. Het maakt dan verder niet uit binnen welk beroep je uitoefent binnen de machinebouw.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *