Doe je graag mee aan de laatste tuintrends? Zorg er dan voor dat je een fraaie en waterdichte overkapping bouwt voor je tuinterras. Het grote voordeel van een eigen overkapping bouwen voor je terras is dat je het hele seizoen lekker buiten kunt zitten. Ook als regent, kun je heerlijk genieten van je tuin en relaxed op je loungebank zitten zonder dat je nat wordt. Een terrasoverkapping kunt je prima zelf bouwen. In dit artikel lees je handige bouwweetjes om je eigen dakoverkapping te plaatsen. Doe er je voordeel mee en profiteer ook van de voordelen van een van de grootste tuintrends van dit moment!

Bepaal de juiste hoogte, breedte en lengte van de overkapping

Een eigen overkapping maken begint met een van de belangrijkste handige bouwweetjes: bepaal van tevoren goed hoe hoog en breed je terrasoverkapping of tuinhuis overkapping moet zijn. De overkapping moet natuurlijk hoog genoeg zijn om gemakkelijk onderdoor te kunnen lopen. Ben je zelf niet zo groot, zorg dan voor een overkapping die hoog genoeg is voor mensen die langer zijn dan jezelf. Minimaal twee meter hoogte is een goed uitgangspunt. De breedte en lengte van de overkapping zijn natuurlijk afhankelijk van de omvang van je terras of tuinhuis en de ruimte die je hebt. Het is hierbij verstandig om de overkapping in de lengte en breedte zo’n halve meter tot een meter te laten uitsteken over je terras heen. Zo kun je als het regent én waait ook lekker droog zitten!

Maak een tekening en kies een weersbestendige houtsoort

Heb je de maten van de overkapping bepaald? Maak dan een bouwtekening van de overkapping. Zo weet je precies hoeveel balken en planken je voor de bouw nodig hebt. Belangrijk is verder (ook dat is een van de meer handige bouwweetjes) om weloverwogen te kiezen voor een sterke en vochtbestendig houtsoort. Het is immers de bedoeling dat je overkapping er jarenlang tegenaan kan, zonder al te veel onderhoud. Het dak van de overkapping kun je het beste afwerken met EPDM, zodat je de garantie hebt dat de overkapping niet lekt als het regent.

Overweeg om wanden in de overkapping te plaatsen

Bij het bouwen van een eigen overkapping kun je kiezen voor open zijkanten. Wil je echter uit de wind kunnen zitten, dan is het slim om mee te doen met een van de grootste tuintrends op het gebied van overkappingen: de wanden opvullen met wandplaten van hout of kunststof. Je weet dan zeker dat je bij een stevige wind lekker comfortabel onder de overkapping kunt zitten!

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *