Zelf een nieuwe woning ontwerpen en bouwen lijkt ideaal. Even zeg je alle feestjes af, al je vrije tijd steek je in het bouwen van een woning volledig naar eigen stijl en smaak, en als het klaar is herstel je alle sociale contacten middels een gigantische housewarmingparty. De rest van je leven woon je precies zoals je wil wonen. Maar als dat zo ideaal is, waarom gebeurt dat dan niet veelvuldig?

Een bijzonder bestaand object aanpakken

Over verbouwen hoor je vaker dan over nieuw bouwen. Vooral het bewoonbaar maken van bijzondere bouwwerken zoals voormalige kerken, fabrieken, gemalen, molens, en dat heeft een reden.

Misschien heb je ook wel een watertoren in de buurt wat omgetoverd is in een woning? Vaak zijn dat ook woningen met een indeling precies zoals de bewoner het wil hebben. Een reden kan zijn dat het makkelijker is met vergunningen.

Misschien mag je een kerk opkopen en zonder bouwvergunning daar een woning van maken? Als het zo is geeft verbouwen financieel voordeel t.o.v. een nieuw huis bouwen.

Prefab woningen is een tussenweg

Een nieuwe woning realiseren, en dat ook nog in een korte tijd, is mogelijk met prefab. Stel je ziet die ideale locatie, een kavel waar jij een specifieke woning wil hebben. Bijvoorbeeld een woning met een praktijkruimte eraan vast.

Dan zijn er bedrijven die je kunnen voorzien. Je koopt het bouwkavel, een plaatselijk bouwbedrijf maakt de fundering en de vloer, en zodra die klaar is komen de elementen. Dat is van dat zogeheten houtskeletbouw.

Binnen een week staat de woning met de indeling die jij wil hebben onder de kap. Tot nu toe heb je alle voordelen; jouw favoriete plek, en jouw ideale indeling. Daarna ga je het volledig naar eigen stijl en smaak afbouwen en decoreren.

Bouw nooit een krot

Het is helaas voorgekomen dat iemand zichzelf overschatte en dacht zelf een nieuwe woning te kunnen ontwerpen en bouwen. Een architect was niet nodig, en door een tekort aan kennis werd het een bouwwerk met vochtproblemen.

Het was een klushuis geworden wat alleen ver onder de marktwaarde te verkopen was. Geen architect in de arm nemen was overduidelijk verkeerde zuinigheid. Een huis bouwen is iets anders dan een woning verbouwen, en ook is het ontwerpen een vak. Huur dus altijd hulp in als je iets niet zelf kan.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *