Dak isolatie kun je zelf doen, en heel moeilijk is het niet zolang je maar weet waarop je moet letten. Als je een schuin dak hebt met dakpannen, dan kun je deze aan de binnenkant isoleren. Als je handig bent kun je dit prima zelf doen. Als je een dakkapel of plat dak hebt, dan kun je het isoleren beter uit handen geven aan een expert. Als je de isolatie verkeerd doet heb je namelijk een grote kans dat er vocht in je dak komt en dat het hout begint te rotten of schimmelen. Bij het isoleren van een gemiddelde woning ben je rond de €900,- kwijt aan de materialen voor de dakisolatie. Als je het uitbesteedt aan een bedrijf, dan kost het ongeveer €4500,-. Als je in een huurhuis woont kun je ook zelf de dakisolatie doen, maar hiervoor dien je vooraf natuurlijk wel te overleggen met je huurder. 

Waar moet je op letten bij dakisolatie?

Je kunt je dak isoleren met Eps isolatie. Zorg ervoor dat het vocht wel uit je dak kan komen, omdat het hout anders gaat rotten. Let ook op de materialen die gebruikt worden voor de isolatie. Ligt er bijvoorbeeld folie? Wanneer er folie of ander materiaal in het dak zit dat een vocht remmende werking heeft, dan kun je het beste klimaatfolie gebruiken als je het dak aan de binnenkant gaat isoleren. Zorg ervoor dat je een goede isolatiewaarde kiest, bij voorkeur Rc 4 of hoger. Meestal heb je dan 13 cm dikte aan isolatiemateriaal. Veel duurder dan dunner materiaal is dit niet, je kunt er zelfs mee besparen op de lange termijn. Bij bouwmarkten staan de RD-waarde meestal vermeld op de verpakking van het materiaal.

Handig om te weten

Als je dak lange tijd geleden al geïsoleerd is, dan kun je kijken of je het dak zelf kunt gaan verbeteren. Zo kun je de huidige laag vervangen of een extra laag aanbrengen. Er zijn verschillende handige systemen verkrijgbaar die je kunt gebruiken om zelf een frame te maken voor het isoleren. Je kunt ook systemen kopen waar je niks aan hoeft te doen en die al afgewerkte isolatiepanelen hebben, maar deze zijn wel duurder.

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.