Het is niet voor niets. Veiligheidsschoenen – of werkschoenen – zijn een must in de bouw. In de bouw is het valrisico zo groot dat de wet voorschrijft dat de voeten goed beschermd moeten zijn met veiligheidsschoenen. Dus als je in de bouw werkt, is het dragen van Werkschoenen een must. Het klinkt voor niemand gek. Bouwwerkzaamheden met zware machines en zware materialen. Jaarlijks voorkomen veiligheidsschoenen veel blessures.

Hoe zit het met andere gebieden?

Natuurlijk is de bouw niet het enige branche dat zware materialen en zware machines gebruikt. De vraag is dan ook terecht of hetzelfde type veiligheidsschoenen (met verstevigde teenbescherming) ook op andere gebieden verplicht is. De bouw is tot nu toe het enige gebied waar veiligheidsschoenen wettelijk verplicht zijn. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het heel redelijk is om veiligheidsschoenen te dragen op andere plaatsen waar de voeten gevaar lopen. Dit is een relatief kleine investering. Een goede veiligheidsschoenen is niet duur en gaat lang mee. Waarom onnodige risico’s nemen als dat zeker niet nodig is?

Welke PBM zijn er?

Er zijn veel soorten persoonlijke beschermingsmiddelen die beschermen tegen verschillende risico’s. Persoonlijke beschermingsmiddelen die er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien, kunnen verschillen omdat ze niet tegen hetzelfde risico beschermen.

Daarom is het belangrijk om altijd te controleren of de PBM’s die je gebruikt ook echt zijn ontworpen voor het gevaar waartegen je jezelf wilt beschermen.

Overweeg bijvoorbeeld verschillende soorten beschermende handschoenen. Het is niet altijd gemakkelijk te zien of ze zijn ontworpen om te beschermen tegen hitte, blootstelling aan chemicaliën of snijwonden/steken.

Persoonlijke beschermingsmiddelen mogen alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn gemaakt. De fabrikant vermeldt dit in de handleiding bij de persoonlijke beschermingsmiddelen. PBM artikelen moeten worden gebruikt in overeenstemming met de gebruikershandleiding of instructies van de fabrikant.

Hieronder worden de volgende speciale beschermingsmiddelen beschreven:

  • longbescherming
  • Beschermende kleding
  • Gezichtsbescherming
  • Handbescherming
  • Hoofdbescherming
  • Oogbescherming
  • Gehoorbescherming
  • Valbescherming
  • Voetbescherming

Persoonlijke bescherming middelen kopen

Categorieën: Tips

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *